Infektioner (t.ex. magsjuka och diarré) sprids lätt i fältförhållandena. När man blir sjuk kan allmänkonditionen försämras snabbt. Om du är sjuk så är det bättre att stanna hemma och om du insjuknar i t.ex. magsjuka under sommarmötet så är det också bättre att åka hem. Om du hamnar på sjukhus på grund av magsjuka ska du ange att du varit på sommarmötet för att hjälpa till att identifiera möjlig orsak till epidemi.
God handhygien är ytterst viktigt för att undvika epidemier. Tvätta händerna med tvål och desinficera händerna efter toalettbesök. Desinficera händerna även före måltid.
Det är bra att ha med sig tvål och desinfektionsmedel till inkvarteringsplatsen. Desinfektionsmedel kan även köpas i butiken.
Rent dricksvatten finns vid dricksvattenposterna och vatten kan även köpas på flaska i butiken. Köp mat endast för en måltid åt gången eftersom maten lätt förstörs i värme.
Av hygien- och säkerhetsskäl får man inte ta med husdjur till mötesområdet. Ombesörj i god tid om ett vårdställe för ditt husdjur under sommarmötet.
Akutmottagningen på mötesområdet har jour från den 30 juni kl. 10 till måndagen den 4 juli kl. 15:30. Jouren är avsedd endast för akuta fal. I övriga fall ta kontakt med din lokala hälsovårdscentral. Medicin, recept och andra eventuella tillbehör ska du ta med till sommarmötet.
Det är möjligt att ringa till akutmottagningen under sommarmötet: 040 1320 753
Besöksavgiften på akutmottagningen är 10 euro/person.
Barnvårdplatsen ligger på centralområdet. På barnvårdplatsen finns möjlighet att amma och mata (samt värma maten) små barn och tvätta dem. Där finns också mottagningen av borttappade barn. Utanför öppettiderna har säkerhetskontoret jour. Barn bör förses med namnlapp med föräldrarnas telefonnummer fäst vid kläderna eller handleden. Armband finns att köpa vid infokontoret samt vid butikens och restaurangens kassor. Du kan ringa till barnvårdplatsen under sommrmötet: 040 132 0760
Sjuktransport larmas på allmänt nödnummer 112. Du kan också kontakta en ordningsvakt eller en trafikdirigerare. För en eventuell nödsituation anteckna din position på kartan i ditt mötesprogram på förhand. Ambulans har jour på mötesområdet under hela sommarmötet.
I närheten av akutmottagningen finns ett sommarmötesapotek. Där kan man köpa olika receptfria läkemedel och andra egenvårdsartiklar. Receptbelagda mediciner som ordinerats av en läkare transporteras från Torneå apotek till sommarmötesapoteket ett par gånger om dagen.
Vilorum för äldre är avsett för mötesgäster som är i behov av vila p.g.a. ålder eller funktionsförmåga. I närheten av vilorum för äldre kan man låna medicinsk utrustning och ladda hjälpmedel samt använda sin egen inhalationsapparat om den drivs med nätspänning.
Handikappområdet är reserverat för mötesgäster som har handikapparkeringstillstånd utgivet av polisen. Handikappduscharna- och toaletterna är reserverade endast för mötesgäster med rörelsehinder eller behov av särskilt stöd. Anhöriga använder allmänna toaletter och duschar.
Elplatsområdet på handikappområdet är reserverat för mötesgäster som p.g.a. en sjukdom behöver eldrivna hjälpmedel. Numrerade elplatser är fördelade på förhand av hälsovårdskommittén som bedömt ansökningarna. Anvisningarna publiceras i tidningen Päivämies och på sommarmötets webbsidor under april.
I anslutning till vilorum för äldre kan man ladda medicinskt utrustning och hjälpmedel. Där kan man även använda sin egen inhalationsapparat om den drivs med nätspänning.
Tvättplats för barn ligger vid toaletterna. Platsen är avsedd för blöjdbarn. Det finns en egen tvättplats för barn med diarré. Ta med egen handduk, tvål och blöjor.