SRK:s Sommarmöte 2016

Jag har min glädje i att hålla mig intill Gud (Ps. 73:28)

Välkommen till Sommarmötet i Torneå!

Om Gud vill, anordnas sommarens 2016 Sommarmöte i Torneå den 1-4 juli. Mötesområdet är beläget i byn Liakka ca 10 km öster om Torneå centrum. Naturen runt Liakka erbjuder utomordentliga möjligheter till utomhusliv, jakt och bärplockning. Jordbruket är en väl synlig del av byns liv.

Liakaån, som flyter genom byn, är en gren från Torneälven, som erbjuder stora fiskefångster både för älvs- och havsfiskare. Vid Torneälvens mest berömda fors, Kukkolaforsen, kan man under somrarna följa Tornedalens traditionella fiske, sikhåvning.

Begynnelsestadiet för den laestadianska väckelserörelsen finns vid Torneälven. Längs stränderna av denna älv spred sig kristenheten vid slutet av 1850-talet till Tornetrakten. Torneå Fridsförening är en av Finlands äldsta fridsföreningar. Den blev registrerad år 1888.

Ansvariga för 2016 års Sommarmöte är fridsföreningar i Torneå och Rovaniemi tillsammans med Karungi, Kemi, Keminmaa, Rautiosaari och Tervola fridsföreningar. Detta område är ett starkt centrum för industriutveckling med kompetenser bl.a. i stål- och textilindustri samt skogsindustri. Torneå och det svenska Haparanda är kända för sitt unika gränsövergående samarbete och bildar sålunda tillsammans en internationell Twin city.Det grafiska utseendet av SRK:s Sommarmöte i Torneå Liakka har sin grund i Sommarmötets motto från psalmen 73 ” Jag har min glädje i att hålla mig intill Gud”. Sommarmötets motto och området kring byn Liakka har fungerat som utgångspunkt för den grafiska formgivningen.

Sommarmötesmärket består av blått, grönt och gult element. Det blåa symboliserar himmel och vatten, det gröna tillväxt och ortens jordbruk, det gula symboliserar sol och ett moget sädesfält samt Guds beskydd och människans goda lott att vara nära Gud. På märket framträder också korset, som är nersänkt på det gröna området som symboliserar jord och ett grönt spirande åkerfält.

Det övriga i Sommarmötets grafiska utseende formas av budskapet i mötesmärket, bl.a. jubileumsportet, som fungerar som landmärke på mötesfältet.