Suviseuroissa tapahtui lauantaina onnettomuus, jossa yksi henkilö menehtyi. Suviseuraorganisaatio on järjestänyt kriisiapua ja psyykkistä tukea henkilöille, jotka ovat olleet osallisia tapahtumiin.
– Menehtyneen omaisia on autettu ja heidät on ohjattu eteenpäin avun piiriin ja uskon, että he kokevat todella suurta kannattelua tällä hetkellä, psykologi Tarja Turtio-Annanolli Suviseurojen psyykkisen tuen tiimistä kertoo.
Kriisiapua tarjottiin heti, kun onnettomuus tapahtui. Myöhemmin järjestettiin ensihoidon ammattilaisille jälkipurku, jossa heillä oli mahdollisuus käydä lävitse kokemuksiaan ja ajatuksiaan tapahtuneesta. Jälkipurkutilaisuuksia järjestettiin yhteensä kolme ja niihin osallistui myös muita onnettomuus- ja häiriötilannetta hoitaneita.
Lisäksi yksittäisille ihmisille, jotka ovat olleet esimerkiksi onnettomuuden silminnäkijöitä, on annettu psyykkistä tukea Suviseurojen ensiapuasemalla. Ensiapuasemalla oli korotettu valmius psyykkisen tuen tarjoamiseen onnettomuuden jälkeen.
Järkytykseen ja ahdistukseen on saatavilla apua
Vakavan, kuolemaan johtaneen onnettomuuden jälkeen on normaalia kokea järkytystä ja pohtia, miksi näin tapahtui.
– Kaikki tunteet ovat normaaleja. Myös kehossa voi olla erilaisia tuntemuksia, Turtio-Annanolli kertoo.
Jos tapahtumasta johtuva järkytys ja ahdistus eivät laannu muutaman päivän aikana, kannattaa ottaa yhteyttä oman kotipaikkakunnan terveyspalveluihin, työterveyteen tai kolmannen sektorin palveluihin.
Onnettomuus koskettaa laajasti monia ihmisiä ja kaikkia paikalla olleita.
– Tulee tiedonjanoa, että mitä on tapahtunut, koska mieli haluaa vastauksia, Turtio-Annanolli toteaa.
Yksittäisen seuravieraan ei tarvitse jäädä murehtimaan onnettomuutta. Juttelu ystävien kanssa voi auttaa pääsemään yli tapahtuneesta.
– Onnettomuus oli erittäin valitettava ja surullinen. Se on meille yhteinen asia ja me kaikki saadaan muistaa lähiomaisia rukouksissa.