Tilaisuuden alussa SRK:n viestintäpäällikkö Harri Vähäjylkkä nosti esiin Suviseurojen aikana käsiteltäviä teemoja avajaisista sekä puhujien ja seurakuntavanhinten kokouksesta. Erääksi tärkeäksi aiheeksi on noussut ihminen, Jumalan luomana olentona ja ihmeenä. SRK:n johtokunnan puheenjohtaja Valde Palola toi esiin vanhoillislestadiolaisen herätysliikkeen kannanottoja ajankohtaisiin aiheisiin. SRK:n toiminnallisen osaston johtaja Pekka Kainua kertoi lähetystyön kuulumisista.
Palola kertoi, että vanhoillislestadiolaisuus on Suomen luterilaisen kirkon herätysliike. Liikkeeseen kuuluvat ovat kirkon ja paikallisten seurakuntien jäseniä. Herätysliikkeen piirissä olevia toimii kirkon tehtävissä niin työntekijänä kuin luottamustehtävissä eri tasoilla. Suomen Rauhanyhdistysten keskusyhdistykseen kuuluu 168 paikallista rauhanyhdistystä ja niissä on jäseniä runsaat 30 000.
Vanhoillislestadiolaisuudessa arvostetaan Raamattua Jumalan sanana ja sen arvovaltaa. – Ajankohtaisia asioista arvioidaan Jumalan sanan perustalta. Palola nosti esiin Jumalan luomistyön arvostukseen liittyviä teemoja, joihin halutaan ottaa kantaa.
Jokainen lapsi, joka on hedelmöittynyt äidin kohdussa, on arvokas ja Jumalan luoma. Sen vuoksi aborttia ei voi hyväksyä. Ihminen on Jumalan luomistyön ihme. Siihen perustuu myös luottamus siitä, että perheissä halutaan ottaa vastaan kaikki lapset Jumalan lahjana.
Jumala loi ihmisen mieheksi ja naiseksi. Tämä luomistyön totuus ei muutu, vaikka lääketieteellisesti ihmisen sukupuoli voi olla joskus epäselvä. Sukupuolen vaihtamiselle ei ole raamatullisia perusteita, ei myöskään samaa sukupuolta olevien avioliitolle. Raamatun mukaan avioliitto on miehen ja naisen välinen. Yhteiskunnallisessa keskustelussa Raamatun opetus luomisesta, ihmisen sukupuolesta ja seksuaalisuudesta on jäänyt vähemmälle huomiolle tai jopa kokonaan sivuutettu. Vanhoillislestadiolaisuudessa opetetaan, että seksuaalisuuden toteuttaminen kuuluu avioliittoon.
Puheenvuorossa tuli esiin selkeä kanta, että vaikka avioliittolaki mahdollistaa samaa sukupuolta olevien avioliiton, kirkkolain ja kirkkokäsikirjan mukaan kirkollinen vihkiminen voidaan toteuttaa vain naisen ja miehen välillä. Toisaalta papilla ei myöskään ole siviilivihkimisoikeutta.
Kahvihetkessä keskustelua ja kysymyksiä esitettiin herätysliikkeen suhtautumisesta tasa-arvoiseen avioliittolakiin ja kirkon kannanottoihin. Keskustelussa tuli esiin, että kirkon sisällä on myös paljon heitä, jotka toivovat vanhoillislestadiolaisen herätysliikkeen pysyvän kirkon sisällä uskoen ja opettaen edelleen Jumalan sanan mukaisesti.
Lähetystyöhön lähdetään kutsuttuna
Pekka Kainua kertoi lähetystyön laajentuneen mm. Venäjällä, Afrikassa ja Etelä-Amerikassa. Lähetystyötä tehdään tällä hetkellä noin 20 maassa ja kaikissa maanosissa. – Lähetystyöhön lähdetään aina kutsuttuna. Tarkoituksena on, että etsivä löytää tien Jumalan valtakunnan yhteyteen, Kainua kertoi puheenvuorossaan.
Korona avasi uusia mahdollisuuksia lähetystyöhön sähköisten viestimien kautta. Tästä on esimerkkinä mm. Afrikan maissa laajasti käytössä olevat WhatsApp-seurat. Lähetystyötä Afrikassa tehdään läheisessä yhteistyössä Amerikan sisarjärjestö LLC:n kanssa.
Ulkomaiden lisäksi lähetystyötä tehdään myös kotimaassa niillä paikkakunnilla, joissa on vähän seuratoimintaa sekä myös vankiloissa.
SRK:n lähetystyöhön rinnalla toteutetaan myös humanitääristä apua ja sitä annetaan niihin maihin, joissa lähetystoiminta on jo vakiintunutta. Toiminta perustuu vapaaehtoisiin lahjoituksiin sekä vapaaehtoistyöhön vastaanottajamaassa. Apua annetaan kriisitilanteisiin, lasten koulunkäyntiin, ammatin opiskeluun sekä sairaus- ja kuolemantapauksiin.