Torniossa pääset nauttimaan pitkistä valoisista kesäöistä sekä näkemään ja kokemaan kahden maan nähtävyyksiä ja palveluita kansainvälisessä kaksoiskaupungissa TornioHaparandassa. Täällä suomalainen, ruotsalainen ja torniolaaksolainen kulttuuri täydentävät toisiaan. Rajaa ylittäessä on muistettava aikaero; Suomen aika on tunnin edellä Ruotsin aikaa. Lisäksi valuutta vaihtuu euroista Ruotsin kruunuiksi. Eurot käyvät maksuvälineenä, mutta vaihtorahat saat kruunuina. Pankkikorttia käyttäen vältyt kruunuilta.
Suviseurat järjestetään Liakan kylässä, vajaa 10 kilometriä Tornion keskustasta koilliseen. Liakka on kodikas 330 asukkaan maaseutukylä, jossa on säilynyt luonnonmukainen maaseutuympäristö.
Ruotsin kuningas Kustaa II Aadolf on perustanut Tornion jo vuonna 1621. Kaupungin pitkän 375-vuotisen historian aikana alueelle on jäänyt myös monen sodan muistomerkkejä; www.sotamuistomerkit.fi
Torniossa sijaitsee kolme kirkkoa. Vanhin on Tornion keskustassa Suensaaressa oleva Hedvig Eleonoran kirkko eli Tornion kirkko (rakennettu 1684-86). Se on Suomen 1600-luvun puukirkkoarkkitehtuurin merkittävimpiä rakennuksia. Tornion seurakunnan pääkirkko, Alatornion kirkko, sijaitsee Tornionjoen rannalla Parasniemessä. Se on yksi Pohjoiskalotin vanhimmista kirkkopaikoista. Ensimmäinen kirkko rakennettiin nykyiselle paikalle ehkä jo 1200-luvulla. Nykyinen kivikirkko on rakennettu 1794 - 97. Karungin kirkko on Tornion Karungissa sijaitseva puukirkko, joka on rakennettu 1815 - 1817.
Näkemisen arvoinen on myös Keminmaan vanha kirkko eli Pyhän Mikaelin kirkko. Kirkko on toiseksi pohjoisin keskiaikainen kivikirkko Suomessa ja se on säilynyt alkuperäisessä ulkoasussaan.
Katso lisää tietoa Torniosta:
Tutustu Tornioon kävellen 1,5 tunnin kävelykierroksella: www.visitmeri-lappi.fi
Tornion kasvitieteellinen havaintopuisto on kolmen hehtaarin suuruinen alue, josta löytyy noin 300 puulajia sekä noin 200 perennaa. Täällä voit vaellella sorapoluilla ja ihailla mm. pylväskuusia. Sisäänkäynnin vieressä sijaitsee lasten leikkipuisto.
Osoite: Kallioputaankatu, Tornio
Torniossa ja sen lähialueilla on useita kaikenikäisille retkeilijöille sopivia ulkoilureittejä. Niitä ovat esim. Alkunkari Torniossa ja Riekkola Haaparannalla. Tervolan Kätkävaaran luontopolulla on monipuolisesti huomioitu esteettömyys.
Lisää Suomen puolella olevista ulkoilureiteistä löytyy täältä www-sivulta: Peräpohjolan ulkoilureitistöt: www.ulkoilureitistot.fi
Luonnonkaunis ulkoilualue sijaitsee vain kaksi kilometriä Haaparannan keskustasta etelään. Kesällä luontopoluilla on mukava kävellä tai juosta. Kolmen ja puolen kilometrin mittaisella reitillä on infotauluja (tekstit suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi) sekä näköalapaikkoja ja laavu.
Kotisivu: www.haparanda.se/riekkola
Aineen Taidemuseolla voit tutustua Veli ja Eila Aineen Kuvataidesäätiön kokoelmaan, joka sisältää suomalaista taidetta 1800-luvun alusta nykypäivään.
Osoite: Torikatu 2, Tornio
Kotisivu: www.tornio.fi/aine
Kulttuurihistoriallinen museo esittelee Tornionlaakson historiaa Suomen ja Ruotsin rajan molemmin puolin. Tutustu perinteisiin elinkeinoihin, ruokakulttuuriin, paikalliseen identiteettiin ja Tornion ja Haaparannan kaupunkien historiaan. Näyttelyssä voi myös kuunnella paikallisia kieliä ja murteita.
Osoite: Torikatu 4, Tornio
Kotisivu: www.tornio.fi/index.php?p=museo
Leikkimaa, jossa monenlaisia toimintoja: liukumäkiä, pallomeri, kiipeilytelineitä, trampoliineja sekä pallokanuuna. Leikkimaan yhteydessä on kahvila sekä Euroopan suurin karkkikauppa.
Osoite: Norrskensvägen 4, Haparanda
Kotisivu: www.candyworld.se/
Kukkolankoski on Tornionjoessa sijaitseva Suomen suurin koski, jonka pituus on 3500 m ja putouskorkeus 13,8 m. Sijaitsee 15 km TornioHaparandasta pohjoiseen. Kalastuskylien perinteisiin kuuluu siian lippous ja paikalta saa ostaa vastapaistettua varrassiikaa.
Osoite: Kukkolaforsen 184, Haparanda; Koskitie, Tornio
Kotisivu: www.kukkolankoski.fi/
Perämeressä sijaitsevassa puistossa pääsee tutustumaan maankohoamisen luomaan ainutlaatuiseen meriluontoon sekä perinnemaisemiin. Puisto soveltuu hyvin päivän tai parin veneretkikohteeksi kokeneelle merillä liikkujalle.
Lisätietoa Perämeren alueesta:
www.luontoon.fi/perameri/palvelut
Tornion uimahalli: Viidankatu 22 A, Tornio, www.tornio.fi/uimahalli
Aukioloajat: to-la 10.00 - 20.00 ja su 10.00 - 17.00.
Kemin uimahalli: Meripuistokatu 28, Kemi www.kemi.fi/uimahalli
Aukioloajat: arkisin 7.00 - 20.30, la 9.00 - 20.30 ja su 9.00 - 17.30.
Haaparannan uimahalli: Åkergatan 1, Haparanda www.haparanda.se/simhall
Alueen yleiset uimarannat: www.tornio.fi/Uimavesi
Uitonranta: Pirkankatu 45, Tornio
Kivirannan uimaranta : Kivirannantie 12, Tornio
Takajärven uimaranta: Takajärvi, Kemi
Mansikannokan uimaranta: Mansikkanokka, Kemi
Seskarö uimaranta, Ruotsi, Seskarö