Facebookissa

Ota Suviseurat seurantaan Facebookissa, niin saat ajankohtaisimmat tiedot seura-alueelta.

Möteskommunen

Mötesområde mitt på landsbygden

Sommarmötesområdet ligger mitt i Norra Österbotten, i byn Yppäri i södra delen av kommunen Pyhäjoki. Pyhäjoki centrum ligger tio kilometer norrut och till Uleåborg är det 100 kilometer. Staden Oulais ligger 45 kilometer in i landet.

När man kommer från riksväg 8, ligger mötesområdet på högra sidan av vägen Mehtäkyläntie som leder mot Alavieska. Mötesområdet är ett täckdikat åkerområde där det finns några utfallsdiken och små skogsholmar. Området är ändå enhetligt och inkvarteringsområdena ligger alldeles intill centralområdet.

Yppärinejden är ett naturnära landsbygdsområde med sina odlingsmarker och lantgårdar. Det finns även annan företagsverksamhet i Yppäri och dessutom pendlar en del av yppäriborna till grannkommunerna. I byn finns ännu en lågstadieskola i verksamhet.

I planeringen av mötesområdet har man tagit i beaktande även jordbrukarnas åsikter och sakkunskap. Redan under sommaren 2013 förstärkte man infartsvägar och förbättrade några väganslutningar som finns inne i området. Före sommarmötet kommer det att byggas ännu ett inre vägnät för området. Under hösten 2013 gjorde man förberedande arbete för jordområden, för stolpar vid vägarna och för vattenlinjer. Det egentliga byggarbetet påbörjas i april 2014.

Omnejden

Byn Yppäri ligger mellan Brahestad och Kalajoki i kommunen Pyhäjoki där det finns cirka 3000 invånare. Eftersom kommunen är en kustsocken vid Bottenviken har dess befolkning tidigare fått sitt uppehälle långt med näringsgrenar inom sjöfart och fiske. Enligt uppskattningarna har gränsen mellan Sverige och Novgorod gått genom Hanhikivi i Pyhäjoki. Under de senaste åren har Pyhäjoki varit i offentlighet för att energibolaget Fennovoima har planerat att bygga ett kärnkraftverk där.

Tjugo kilometer söder om Yppäri ligger staden Kalajoki. Näringen i Kalajoki får sin inverkan av dess havsnära belägenhet och därmed nuförtiden speciellt turism. Sandbankarna vid Bottenviken är ett känt utflykts- och rekreationsmål.

Staden Oulais ligger i ett område som kallas för Oulu Eteläinen - Söder om Uleåborg. I staden korsar Österbottenbanan och Pyhäjoki älv som rinner från öst till väst. Pyhäjoki älv dominerar stadsbilden med sin brus. Det finns 7 900 invånare i staden. I Oulais finns det tecken på att det har funnits bosättning där redan på stenåldern. Tidigare var Oulais en kapellförsamling inom Pyhäjoki församling men den skiljde sig till en egen församling år 1881.

Nuförtiden försörjer största delen av stadens invånare sig med serviceyrken: handel, utbildningstjänster och serviceyrken inom socialvården. I Oulais kan man studera både på yrkeshögskolan och i yrkesinstitutet. Även några internationellt kända företag har sin verksamhet i staden. Naturen i Oulais är flack och skogrik. I området finns det rikliga sand- och grustillgångar.

Brahestad har under de senaste åren växt till en stad med nästan 26 000 invånare tack vare kommunsammanslagningar. Staden är känd för sin gamla del som är en av de bäst bevarade trähusområdena från 1800-talet. Brahestad grundlades 1649 och staden har med tiden utvecklats till en hamnstad som har en mångsidig utbud av utbildningar. Stålindustrin erbjuder arbete åt många brahestadsbor. Stadens 100-åriga kyrka, som representerar  den nationalromantiska stilen, har blivit totalt renoverad under de senaste åren.