SOMMARMÖTESORD

Om du inte förut har varit på Sommarmötet, kan några ord och deras betydelser kännas lite främmande. På den här listan finns det ord, som förekommer på Sommarmötet. Mera info finns på mötesprogrammet.

Isoteltta/Stortältet: Det stora vita tältet mitt på mötesområdet. I stortältet sjunger man psalmer och Sions Sånger samt håller predikningar och gudstjänster. Där läser man också meddelanden som hörs i högtalaren på mötesområdet.

Juhlaportti/Jubileumsportet: Jubileumsportet är ett av Stormötets kännetecken och den gestaltar möteslogot. Jubileumsportet står på en central plats på mötesområdet och den fungerar också som träffplats för mötesgäster.

Keppikeräys/Skräpplockning med pinne: För barnen är det intressant att plocka skräp med en skräpplockarpinne. 

Keskuskenttä/Centralfältet: Med Sommarmötets centralfält menar man området mellan matserveringen, jubileumsportet, flaggraden och stortältet. Detta område är centrum i Sommarmötesstaden.

Julkaisumyymälä/Publikationsförsäljning: Affär på mötesområdet, där SRK:s publikationer finns till försäljning.

 

Laukkumyynti/Väskförsäljning: Glass som säljs av barn som går runt på mötesområdet är omtyckt av mötesgästerna, men ännu mer av barn som får sälja glass. Det är varje barns dröm att få sälja glass på Sommarmötet.

Litramyynti/Literförsäljning: På mötesområdet säljs det rykande varma maträtter litervis till kundernas egna kärl för att ätas på inkvarterinsplatser. 

SRK: Förkortning av Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistys, Finlands Fridsföreningars Centralförbund. SRK anordnar Sommarmöten med olika Fridsföreningar som turvis bär ansvaret.

Seuramerkki/Mötesmärke: Ett för varje Sommarmöte nydesignat märke, där årets motto för Sommarmötets och den grafiska formen syns. Finns att köpa på mötesområdet.

Suvikset/suvarit: En förkortning på talspråk från ordet Suviseurat/Sommarmötet.

Tunnuslause/Sommarmötets motto: Mottot för Sommarmötet är oftast ett bibelställe. Mottot är nytt för varje år och det utväljs av den lokala Sommarmötesorganisationen.